Akupunktur og kinesisk medicin

Traditionel kinesisk medicin (TCM) er opstået for omkring 4000 år siden og baserer sig i sit udgangspunkt på dyb indsigt i naturens rytmer og deres indvirkning på menneskets energisystem og helbred. Forståelsen af yin og yang er helt fundamental; det nødvendige i at søge balance mellem de modsatrettede kræfter som altid er til stede både i og omkring os. Sundhed er udtryk for balance i krop og sind, mens ubalancer altid vil vise sig som forskellige former for symptomer og problematikker.

TCM sigter derfor altid mod at skabe bedre balance, og ved akupunktur foregår arbejdet gennem påvirkning af kroppens meridianbaner/energibaner med helt tynde sterile engangsnåle på særlige punkter rundt omkring på kroppen. Nålene (eller alternativt tryk på punkterne uden nål) skaber øget flow i de ønskede områder, hvorved både blodkredsløb og frigivelse af signalstoffer (fx endorfiner) og hormoner aktiveres. Åndedrættet og organerne kan også påvirkes, og akupunkturbehandling kan bruges både til at stimulere mere aktivitet eller fremme afslapning og afstressning. Læs min blog om akupunktur HER


Det kinesiske "samlebegreb" for alt dette er at arbejde med Qi. Qi er både udtryk for fysiske partikler og for deres funktion - eller sagt anderledes; Qi er både kroppens fysiske bestanddele og hvordan kroppen fungerer - "om der er balance, så Qi'en flyder, som den skal i kroppen".

Akupunktur er kun ét af redskaberne i den kinesiske medicin, hvor blandt andet ernæringsterapi, Qi gong, forskellige massageformer og livsstilsanbefalinger også er vigtige elementer.

De 5 elementer er en  grundlæggende teori fra kinesisk medicin, som giver forståelse af energien i kroppen og i naturen omkring os

I vestlig medicin er akupunktur blevet udbredt i specifikke sammenhænge, primært som smertebehandling, men det er en meget begrænset brug af akupunkturens muligheder, hvor selve arbejdet med kroppens energi er taget helt ud af sin oprindelige sammenhæng. Jeg arbejder med akupunkturen i TCM-perspektiv, hvor det naturligvis er muligt at symptombehandle specifikt på en smertetilstand, men hvor det også er et mål at finde årsagen til smerten og arbejde med den. Smerte er meget konkret at behandle, men akupunktur kan også have god effekt mod mange andre ubalancer som fx problemer med søvn, fordøjelse, stress og meget andet. Du kan fx læse mere om akupunktur på Praktiserende Akupunktørers hjemmeside her https://aku-net.dk/for-patienter/om-akupunktur/



Den ”kinesiske diagnose” stilles populært sagt ligesom, når man samler brikker til et puslespil. ”Brikkerne” består af symptomerne (fx smerte, høfeber, hedeture, fordøjelsesproblemer) og mange andre tegn (farve og udtryk i ansigt og øjne, pulsen, fortælling om livssituation, stemme, tungens udseende, træthed mm). Tilsammen giver de akupunktøren mulighed for at danne et helhedsbillede af, hvordan energisystemet er påvirket, og hvilke akupunkturpunkter og hvilken strategi, der kan benyttes for at forbedre balancen i kroppen igen.


Når jeg har lavet en diagnose og sat nålene, vil du typisk ligge ca. 30 minutter og slappe af, mens behandlingen virker. Alternativt til nåle er det muligt at stimulere punkterne med akupressur (fingertryk eller laserbehandling på punkterne), ligesom cupping kan være en god mulighed til at stimulere vævet og bryde blokeringer i kroppen. Akupunktur kan også suppleres med almindelig massage fx ved nakkebehandling.


Da akupunktur og anden decideret behandling kun er en del af TCM, vil det altid være relevant at overveje, hvad du selv kan gøre for at understøtte behandlingen og skabe bedre balance fremover. Vejledning omkring fx kost og inddragelse af fysioterapi og øvelser er derfor almindelig i forbindelse med behandlingen. Særlige nåle eller magneter i ørerne kan også være en hjælp mellem behandlingerne – vi lægger i fællesskab en plan for, hvad der er den bedste behandling for netop dig!