Vi fejrer Vintersolhverv

Fredag d. 22. december kl. 16-20: i haven hos NaturSund - max 10 deltagere

Pris kr. 320,-

(TILMELDING: på info@natursund.dk - sidste år var der venteliste, så husk at melde dig til ;))

Vintersolhverv er en af de vigtigste akser i årshjulet, fra denne dag vender lyset gradvist tilbage til os igen, først med ubetydelige minutter men snart med mærkbart mere lys til os i hverdagen. Kom og vær med til denne særlige aften i vintermørket med markering af lyset i mørket ved en kombination af indsigt gennem fordybelse og fejring ved bålet:

Fejring af Vintersolhverv foregår primært ude, med bål, sange, lækkerier (det ér jo årets helt store højtid) og ceremoni. Men også med tid til fordybelse under vejs.
Gennem små øvelser bliver du guidet til at mærke ind i, hvordan den dybeste vinter påvirker os, og ind i hvad vinteren er for en størrelse set fra naturkræfternes side; hvilke kvaliteter vi kan dykke ned og finde frem fra mørket, og hvordan det kan hjælpe os til at holde ud og finde glæde i de kommende måneder, hvor energidepoterne måske føles lidt tomme og humøret kan blive lidt tungt, selvom lyset ér på vej!
Du kan vende hjem til juleforberedelserne med varme og kærlig taknemmelighed i kroppen, for lyset, for livet og for vores forbundethed med de energier og den kærlighed, som er så meget større end vi selv!


OM VINTERSOLHVERV: Lige før juleaften passerer vi hvert år vintersolhverv. Det falder omkring 21-22. december afhængigt af jordens præcise bane omkring solen. Faktisk er det sådan, at ordet ”jul” kommer fra det gamle nordiske udtryk ”jol”, der betød at vende eller at dreje – og som henviste til, at nu vender lyset, og årshjulet drejer. Vintersolhvervet er nemlig årets korteste dag, og herefter vil lyset gradvist vende tilbage til os og dagligt tage mere magt i hele det næste halve år (frem til sommersolhverv).

Vintersolhverv ligger altså på årets korteste dag og markerer overgangen til mere lys og til håb for nyt liv trods den mørke årstid. ”Jol” blev af den kristne kirke betragtet som en hedensk fest (med rod i vikingetidens Asa-tro fejring), og den blev efterhånden overtaget af julefesten, som vi kender den i dag – oprindeligt også som en fejring af lys og håb i mørket (Jesu fødsel), men jo efterhånden nok mest som en fejring med lys, mad og gaver og knap så megen åndelig forankring for de fleste.

Men hvorfor tage tid ud af den travle decemberkalender i 2023 for at fejre Vintersolhverv? Hvad kommer der ud af at bruge 4 timer ude i kulden med andre gode mennesker for at fordybe sig og lave ceremoni her lige inden jul og Nytår?

Selvom selve juleaften for mange er en hyggelig og glad tradition, er mange af os pressede i tiden op til d. 24…. indkøb af gaver og mad i store mængder kan være stressende i sig selv, pengene skal strække, og der er masser af kompromisser i de små hjem, før alt falder på plads med fordeling af børn, bedsteforældre, flæskestege osv. Denne Vintersolhvervs-aften er et tilbud om en pause, et ”mini-retreat”, hvor du slipper det hele og bare kommer til stede med dig selv og dine egne tanker og følelser.

At give plads til denne markering er at give dig selv lidt plads, et åndehul i juleræset, hvor du kan få sjælen og dine egne tanker med og genfinde din forankring og fodfæste. Du kan skabe et godt afsæt for dig selv for selve julen, og du vil samtidigt gå hjem med input og ny inspiration til at finde næring og mening i de udfordringer, som de kommende mørke måneder giver for mange mennesker.

Som altid i NaturSund ligger den shamanistiske tilgang til grund for arrangementet, så ”et åndehul” i juleræset kan forstås helt bogstaveligt; vi laver ”hul” til Naturens ånd(er), Naturens kraft og visdom for at forbinde og forankre os til de kredsløb og kræfter, som er så meget større end vi selv!

Helt konkret vil bålet være aftenens samlingspunkt. Vi skal gennem forskellige opgaver og snakke fordybe os i årshjulet, i vinterens plads i kredsløbene og i hvad den tilbyder os af inspiration og læring til vores eget liv. Vi vil så vidt muligt være udenfor men kan søge ly i shelteren og i arbejdsrummet, hvis vejret driller. Vejret vil derfor også blive afgørende for, hvordan vi helt konkret kommer til at arbejde, men det gennemgående tema vil være Vintersolhverv som vigtig akse i årshjulet, hvor mørket og kulden stadig har godt fat og giver stærk inspiration til temaer som knaphed, udholdenhed, hvile, restitution, modningsprocesser, mod, taknemmelighed, glæde og viljestyrke.

Derudover skal vi selvfølgelig synge sammen, danse om bålet og nyde lidt lækkerier og lidt varmt at drikke. Og inden vi takker af, slutter vi med en bålceremoni til at markere det nye år, for naturens egen kalender tager ikke fejl, det er NU det sker, lyset vender tilbage med et helt nyt og friskt år til os, bare til at dykke ned i. - Du kan vende hjem til juleforberedelserne med varme og kærlig taknemmelighed i kroppen, for lyset, for livet og for vores forbundethed med de energier, den fred og den kærlighed, som universet tilbyder os, når bare vi lytter :) 

Vil du læse mere om Årshjulet, kan du læse med HER

Retur til kursusoversigten HER