Qi gong

Aktuelle hold:

I samarbejde med FOF er der Qi gong i Rønde, Kolind og Feldballe. Om sommeren foregår det ude hos NaturSund.

Se mere om holdene i kursusoversigten HER

KLIK HER for at se video med 3 basisøvelser fra Qi gong, gode for ro, grounding, vejrtrækning og flow i kroppen.

KLIK HER for at se demo-video af Qi gong i haven i Eskerod

 

 

Hvad er Qi gong?

Qi gong stammer fra Kina og betyder at arbejde med eller træne sin Qi. Qi er et udtryk for den energi, den kraft vi har i kroppen, men det er også udtryk for selve kroppen, for muskler, knogler, sener, organer osv. Man kan sige, at der er yin-Qi, som er de mindste fysiske elementer/partikler, der findes - og der er yang-Qi, som er partiklernes funktion, tilsammen bare omtalt som Qi.

Oprindeligt var Qi gong en slags dansende bevægelser som findes skildret på over 4000 år gamle silkemalerier. Gong betyder at arbejde med eller træne, så bevægelserne har til hensigt at arbejde med og forbedre sin Qi. Gennem årene har der udviklet sig utallige variationer af Qi gong-praksis, både meget meditative og meget fysiske. På mine Qi gong-hold træner vi i bevægelse med fokus på kropsbevidsthed og flow i kroppen. Det giver en stor glæde ved bevægelserne og en større opmærksomhed i hverdagen på opspænding og afspænding i kroppen.

For mig personligt opleves Qi gong som en rigtig fin måde til at styrke stabilitet og balance, forbedre åndedræt og jordforbindelse, vedligeholde/ øge kroppens bevægelighed samt opbygge nærvær og indre glæde. Meditativ bevægelse som samtidigt gavner organerne, beroliger nervesystemet og fornyr din energi.

Træningen forudsætter fokus og koncentration, jeg bliver nærværende her og nu og mærker, hvordan de langsomme meditative bevægelser skaber bedre flow og dermed større velvære i min krop.Øvelserne kan laves i serier, eller man kan udvælge og fokusere på enkelte øvelser, som man har særlig gavn af. Som eksempel har jeg oplevet en kvinde med sukkersyge, som havde meget vanskeligt ved at få sit blodsukker ned - hun oplevede, at det lykkedes med enkle Qi gong-øvelser. Min forklaring er, at øvelserne sænkede kroppens stress-niveau og dermed produktionen af stresshormoner (hvilket giver lavere blodsukker). 

Har du selv lyst til at prøve, hvad Qi gong kan gøre for dig, er det muligt både på hold eller med individuelt udvalgte øvelser i forbindelse med anden behandling.

Alt efter, hvad der er søgning til, er der løbende forskellige tilbud om træning, under åben himmel ved klinikken i Eskerod eller i samarbejde med FOF. 


Der bliver undervist i tre Qi gong-former:

  • Medicinsk Qi gong (Bamai-Qi gong), som er den mest benyttede form i Kina i forbindelse med forebyggelse og behandling. 8 øvelser som især gavner de forskellige organer og kroppens øvrige væv.

  • Tai chi 18 Qi gong, som er en mere flydende og mere naturrelateret Qi gong form, også med god sundhedseffekt på kroppen og samtidigt meget virksom mod stress og spænding i kroppen. 

  • "Hjerte-Qi gong" (Shen zhen gong - den betingelsesløse kærligheds Qi gong), også en mere flydende form, hvor øvelserne nemt glider over i hinanden. Særligt god til at åbne Hjertet, skabe ro og indre glæde.

    Kom og vær med, det er dejligt :)