Naturterapi og shamanisme

Naturen, den største terapeut 

NaturSund handler om forskellige naturlige veje til at få det bedre – og kontakten til naturen og forståelsen af naturens betydning for os mennesker kan være en kæmpe hjælp i den proces! Jeg arbejder med naturen både som naturterapi og med en åndelig/spirituel dimension gennem shamanistisk inspireret naturspirituelt arbejde. Du kan læse mere om begge dele her :)

Om naturterapien

Naturterapi er særlig hjælpsomt ved:

  • Overbelastning, tankemylder, søvnproblemer eller stress
  • Nedtrykthed eller (vinter)depression
  • Forhøjet blodtryk
  • KOL, astma og andre luftvejslidelser eller problemer med åndedrættet
  • Problemer med jordforbindelse, indre balance og grænsesætning
  • Fysiske udfordringer med balancen

Rammen er givende i sig selv: Den friske luft, som ilter blodet, havets skiftende farver og underfundige lyde, som stimulerer og beroliger på én gang, den ujævne skovbund, som kræver nærvær og balance men også blidt tager imod den, som lægger sig for at lade blikket glide op i trækronerne, duftene og de sundhedsfremmende stoffer (phytociderne), som renser og afstresser vores krop og sind.

Mindfulness i naturen og Japansk skovbad er begge lidt "moderne" begreber i tiden, og fint med ord, som kan vække interessen... Som jeg oplever det, handler begge dele i virkeligheden om at blive bedre til at være til stede, her-og-nu, med sig selv og med det, som er... altså, at tage sig tid, at efterlade ur og mobil derhjemme, at gå og evt. sidde i Naturens rum uden anden dagsorden end at bruge alle sanser til at lade sig inspirere og berøre på krop og sjæl. Mærke sig selv og mærke naturen. Naturens rum med alle lyde, dufte, farver osv. hjælper krop og hjerne til at slappe af og det parasympatiske nervesystem til at tage over og skabe en indre tilstand af ro og restitution! 
Derfor, først og sidst er det Naturen selv, som er terapeuten, jeg guider og faciliterer processen, og du får tingene til at ske i dig ved at åbne dine sanser, dit åndedræt og dit sind…

Terapien er i høj grad Naturen og du selv i et aktivt samspil, som jeg guider og faciliterer ud fra vores fælles forberedelse. Et samspil, hvor du kan opleve at trække vejret friere, komme til stede her-og-nu og få dybere fodfæste, og hvor du kan blive klogere på dine muligheder for at lave positive forandringer i dit liv. Hvis du åbner dit sind og dine sanser, vil du gå hjem med ny indsigt og en oplevelse af at have været mere ”hjemme” i dig selv, end du har været i et stykke tid! Fordi menneskets oprindelige selv kommer ud af Naturen, og sjælen altid vil finde genklang her, når vi igen lærer at lytte og mærke både os selv og altings forbundethed!

Rent terapeutisk har jeg mange års erfaring fra beskæftigelse med mennesker, som har det svært, både fra psykiatrien og fra mit arbejde som behandler. Vi tager afsæt i din aktuelle situation og aftaler, hvilken ramme, der vil være bedst for lige netop dit arbejde i/ med Naturen (tid, sted, varighed, fokus, form)? Og om du skal gå alene, sammen med mig eller i en lille gruppe?


Vil du vide mere om de generelle fordele ved at opholde sig og træne i naturen, kan du læse bloggen HER

Der er ikke nogen, som har patent på begrebet naturterapi, der findes der mange bud på, hvad det er – hos NaturSund kan det være :

  • Individuelle sessions eller forløb, hvor vi kombinerer terapeutisk samtale, fysiske øvelser og ophold i Naturen – sammensat ud fra dit individuelle behov
  • Mindre gruppeforløb, hvor vi med et fælles tema (fx overbelastning) inddrager bål, individuelle øvelser og ophold i Naturen og deler erfaringer og indsigter til fælles gavn til slut
  • Fysisk træning individuelt eller i lille gruppe, hvor vi fokuserer på vejrtrækning, stabilitet, balance og nærvær

 Det shamanistiske og naturspirituelle

Er du interesseret i at arbejde med den mere naturspirituelle tilgang, tilbyder jeg forskellige muligheder. Jeg har forsøgt mig med en beskrivelse af min tilgang til arbejdet, som du kan læse mere om HER . Jeg er ikke shaman, men jeg har trænet min åndelige forbindelse med shamanistiske redskaber som trommerejse, meidcinewalk/magisk vandring og andet gennem 10 år og bruger derfor ordene "naturspirituel" og "shamanistisk" eller "shamanistisk inspireret" lidt i flæng - fordi min forbundethed helt klart er funderet i min adgang til naturens kredsløb, kraft og væsener...Årshjulet er fundamentet for min tilgang til naturen og ånderne, og der er næsten altid et større eller mindre arrangement i NaturSund i forbindelse med de 8 tærskeltider. Du kan læse meget mere om Årshjulet HER .

Vil du hellere et længerevarende og dyberegående forløb, kan du overveje at tilmelde dig årsforløbet, som du kan læse mere om HER .

På det individuelle plan tilbyder jeg trommerejser (læs mere HER) og healing i klinikken og indføring i forskellige metoder inspireret fra shamanismen på de kortere kurser og events, som løbende annonceres HER.

 

Min baggrund for at tilbyde shamanistisk inspirerede aktiviteter er mange års arbejde med det shamanistiske guidet af Anette Høst, Jonathan Horwitz, Zara Waldebäck (www.shamanism.dk), Maria Lizette (Hyldemors have) og andre og mangeårig dyb personlig naturspirituel udvikling. Jeg er ikke shaman og har ikke den kulturelle og historiske baggrund til at blive det i ordets oprindelige betydning. Shamanismen inspirerer mig, og jeg har altid følt en særlig forbindelse til de oprindelige amerikaneres forståelse og forbundethed med naturen (min egen oldemor, som jeg er opkaldt efter, var indianer fra Patagonien). Arbejdet med ånderne beriger mig på den måde, at jeg oplever det muligt at få åndelig kontakt, søge indsigt, forbundethed, hjælp og vejledning. De redskaber og forståelser ligger til grund for min praksis og mine aktiviteter, og det er dem, jeg på bedste vis formidler videre til dig, som er interesseret i selv at opnå dybere kontakt og udvide din naturspirituelle forståelse.

Disse erfaringer betyder også, at jeg altid forsøger at holde mig åben i naturen for den ekstra dimension, som det åndelige aspekt giver. Naturen, især skoven, er "min kirke", hvor jeg kan forbinde mig til ånd (og ånder) og finde dyb fred ved at føle mig på plads i universet og som del af en helhed og kraft, der fungerer på et helt andet niveau end vores praktiske og ofte meget begrænsede hverdagsliv. Jeg har dyb respekt for, at vi alle har vores egen måde at sanse og forholde os på, og jeg vil aldrig forsøge at presse nogen i en bestemt retning - jeg deler og tilbyder, hvad jeg selv har erfaret og fået hjælp til at komme i kontakt med gennem årene, hvis du er interesseret... og ellers arbejder vi "bare" med den konkrete fysiske natur og kroppens reaktioner her-og-nu.
Du kan læse meget mere om det shamanistiske i Jonathans fine arktikel HER