Blog, nyt og video

torsdag 17. februar 2022

Antiinflammatorisk kost


Først den hurtige opsummering:

  • Din livsstil betyder noget – gode oplevelser, frisk luft, motion og søvn dæmper inflammation.
  • Undgå mad og drikke, som er decideret skadeligt/ usundt/ stressende for din krop (herunder også sukker, fastfood, kager og alkohol).
  • Tilbered din mad nænsomt og prioritér grøntsager, fuldkornsprodukter, (fede) fisk, lyst kød, bær, nødder, frugt og olier af god kvalitet til både tilberedning og i maden.


Inflammation

Inflammation er som udgangspunkt kroppens sunde reaktion på at reparere noget, som er galt (ødelagt væv efter traume, reaktion mod vira eller bakterier mm). Symptomerne er lokale og ses som rødme, varme, hævelse og smerte.

Det kan imidlertid også være en uhensigtsmæssig reaktion, hvor kroppen (uvist hvorfor) begynder at angribe egne celler, fordi den tror, at de er farlige (= autoimmun rektion).

Kronisk inflammation i kroppen vil bl.a. kunne virke ødelæggende på tarmens slimhinde, medføre træthed samt give smerter i led og muskler, og det sættes desuden i forbindelse med mange andre livsstilssygedomme. Inflammationsniveauet i kroppen kan i nogle tilfælde måles i en blodprøve (CRP-tallet), men der kan også være inflammationstilstande, som ikke opdages i blodet.

Diagnosticeres en kronisk inflammation eller har du mistanke om, at inflammation medvirker til dine symptomer, kan antiinflammatorisk kost hjælpe.


Forværring

Populært kan man sige, at inflammationen opstår eller forværres, når kroppen stresses. Start derfor med at fjerne unødige belastninger som indtag af alkohol, tobak og kemiske skadelige stoffer, reducer kaffeindtaget, undgåoverbelastning/ stress og forsøg at få masser af frisk luft, motion, gode oplevelser, søvn og vand/ væske.

Er der fødevarer, du ikke tåler, vil de også stresse din krop, så det kan være nødvendigt at udelukke forskellige fødevarer i en periode eller måske i nogle tilfælde ”for altid”. Der er mange forskellige former for fødevarer, som kan udløse intolerance og allergi, eksempler kan være; mælkeprodukter, gluten, grøntsager af natskyggefamilien, histaminholdige fødevarer, jordnødder, æg og skaldyr. Så har du viden eller mistanke om, at der er noget specifikt, du ikke tåler, så fjern det helt fra din kost og se, hvad der sker.

Sukker giver næring til inflammationstilstande, så det vil du også gerne undlade, og da rødt kød belaster fordøjelsen unødigt, foretrækkes lyst kød og fisk (eller vegetarisk kost). Store mængder af mættet fedt (= fedt fra især 4-benede dyr) hæmmer cellefunktionen, og de billige planteolier (som gennem hård raffinering er blevet ustabile) kan medvirke til oxidativt stress, som kan bane vej for inflammation. Køb planteolier, som er udvundet ved mekaniske processer uden opvarmning og opbevaret i mørke flasker (fordi varme og lys destabiliserer og ødelægger olierne), udeluk margariner og blandingsprodukter og skru ned for indtag af fedt fra kød og mælkeprodukter. Undgå også fastfood (og i det hele taget billig færdigmad og kager, som formodentlig altid er lavet på billige råvarer af dårlig kvalitet).

De gode råd

Heldigvis er der også fødevarer, som direkte modvirker udvikling af inflammation, fordi de er særligt vigtige for kroppens evne til at modarbejde de inflammatoriske processer i kroppen. Det er kost med mange antioxidanter og kost med bestemte stoffer (bl.a. vitaminer, mineraler og fedtsyrer), der skal til for at producere prostaglandin, som modvirker udvikling af inflammation.

Den antiinflammatoriske kost fokuserer bl.a. på at spise:

  • antioxidanter (som især findes i grøntsager, frugt, gode planteolier, fuldkornsprodukter samt fisk og modvirker oxidativt stress)
  • den essentielle fedtsyre omega 3 (mest effektivt fra fede fisk men kan også fås gennem planter som fx tang og hørfrø og sikrer dannelsen af Prostaglandin E3, som effektivt modvirker inflammation i cellerne)
  • andre sunde fedtstoffer fra fx avocado, mandler, nødder, kerner, planteolier af god kvalitet
  • gurkemeje, som er kendt for at hæmme inflammation i kroppen, (det optages bedst fra maden ved indtagelse sammen med sort peber). Hvidløg og ingefær har også gavnlige effekter
  • grøn te er kendt for sine mange antioxidanter og er et godt alternativ til den skadelige kaffe
  • tilskud af en stærk multivitamin og af fiskeolie kan være en god idé, især i starten af en kostomlægning
  • mange kostfibre gavner fordøjelsen og udskillelsen af affaldsstoffer

Sørg også for omsorgsfuld tilberedning af maden (rå eller let tilberedte fødevarer bevarer flest sundhed-egenskaber, og ved at undgå at grille og branke kødet mindskes frie radikaler og oxidativt stress).

Behandling?

Der findes mange bøger og sider på nettet med hjælp til at leve antiinflammatorisk, så der er nok at gå i gang med selv. Er der inflammation, vil der også ofte være skader på tarmens slimhinder (Leaky gut) og ubalance i tarmfloraen. Det kan derfor være en hjælp at investere i kostvejledning for mere målrettet individuel hjælp og evt. at kombinere med akupunkturbehandling. Akupunktur er meget virksomt til at balancere fordøjelsen og dermed understøtte en hurtig effekt af den ændrede kost og livsstil.