Blog, nyt og video

fredag 2. juni 2023

Sommersolhverv

Sommersolhverv er en af hovedakserne i Årshjulet (læs om Årshjulet HER ) og ligger ofte omkring 20-21. juni. Det er årest længste dag, vendepunktet for lyset, hvor vi fra nu af og det næste halve år (indtil vintersolhverv) skal vende os til gradvist kortere dage med alt, hvad det medfører. Solhverv er en festdag, og sommerens solhverv indbyder til bål og hygge med familie og venner i den vidunderlige sommernat, hvor lyset knapt forsvinder, før solen igen viser sig på den nordøstlige himmel.

Giver det mening, kan du tænke, at fejre netop den aften, hvor det hele vender og begynder at gå ”den gale vej” igen? Ja for Søren, dét gør det! For selvom solen fra nu af vil være gradvist kortere tid på himlen, har vi stadig en lang sommer foran os – jorden er ved at være varmet op, nætterne er stadig lyse, Yang er på sit kraftigste, og magien disse aftenener er så stærk som i tidernes morgen, for naturens kredsløb standser aldrig!

Er du ”urtemenneske”, har du måske bestræbt dig på at sanke mellem Valborgsaften og Sct. Hans, men mange urter er stadig stadig fyldte med kraft og kan sankes langt hen på sommeren. Og har du nogensinde vandret mellem træstammer i sommernattens lyse men skyggefulde rum, vil du vide, at både alfer og elverfolk kan kaste deres magi over skovbunden hele sommeren igennem.

Sommersolhverv er et højdepunkt, en højtid at samles om for festen i sig selv, for gode ønsker, for fejring af livskraften i al sin pragt, for styrkelse af gamle bånd og nye forbindelser til både mennesker og andre gode fæller – lige her og nu er livsernergien stærkest, sløret mellem verdener er tyndt (som ved alle tærskeltider) og kontakten til ånderne nemmere, der er overskud til kærlighed og forplantning, og det er en god tid til at hylde de kræfter, som vi ønsker skal være med os og stå os bi frem mod høst, kommende vinterfrost og det næste tidlige forårs knaphed…. Derfor er tiden omkring sommersolhverv også perfekt til en Udesidning, hvor du efter grundig forberedelse sidder ude fra solnedgang til solopgang med alle sanser åbne og beder om svar, om kraft eller måske en vision – eller ”bare” sidder for at sige ”Tak” for alt det gode, du allerede er blevet velsignet med i dit liv.

”…hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde…” Midsommervisen synger vi ved Sct.Hansbålet – de to højtider ligger så tæt, at de nærmest hænger sammen. Da urtekoner blev til hekse, og kirken krævede monopol på både tro og viden, blev folketroen forbudt, og de kloge koner blev til farlige hekse, som skulle skræmmes væk med ild og sang… men de kloge mænd og koner var jo netop dem, som kendte til forbindelsen mellem mennesker og alle de andre kræfter omkring os.
Vi har brug for at genetablere den kontakt, genopdage vores egen forbindelse til naturen og derigennem begynde at hele både os selv og selve moder Jord.



Til dét, har vi brug for fejring af Årshjulets højtider og til dét, har vi brug for at mødes og bekræfte os selv og hinanden i fællesskabet omkring vores kærlighed til og ydmyghed over for Solen, Jorden, kredsløbene og hinanden! Til midsommerbålet synger jeg ”… hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi til livet med glædesblus kalde…”

Har du fået lyst til at prøve en Udesidning (eller en ”Udesidning light”), kan du altid følge med i kommende aktiviteter på NaturSunds hjemmeside HER