Blog, nyt og video

lørdag 26. februar 2022

Fordøjelsen, kosten og de 5R:

Først den hurtige opsummering:

  • Længerevarende problemer med fordøjelsen kan medføre flere forskellige livsstilssygdomme. Det er altafgørende for vores sundhed, at vi kan nedbryde, optage, omsætte og udskille hhv. næringsstoffer og affaldsstoffer, og det kræver et velfungerende fordøjelsessystem!

  • 5R fra Funktionel Medicin er en nyttig model til at genskabe en velfungerende fordøjelse med sunde tarmbakterier, velfungerende slimhinde og effektiv nedbrydning og optagelse af næringsstoffer.

  • Gennem kostændringer kan du selv gøre en del for at forbedre din fordøjelse og dit velvære, og du kan få professionel hjælp til en mere målrettet indsats ved at kontakte en ernæringsterapeut eller kostvejleder, fx hos NaturSund!





    Hvorfor gå sådan op i fordøjelsen?

    Det er helt almindeligt, at man har lidt ”vrøvl med maven” – andre bøvler også med oppustethed eller tarmlyde eller mavekneb eller forstoppelse eller ”tynd mave” eller lugtende prutter, så hvorfor tage sig af det?

    Fra naturens side er det faktisk ikke meningen, at vi overhovedet skal lægge særligt mærke til vores fordøjelse eller afføring, det er beregnet til at fungere helt af sig selv uden problemer… men vores madkultur, spisevaner og livsstil forstyrrer processerne, og det kan faktisk få rigtig mange uheldige konsekvenser; bl.a. for vores hjernefunktion, humøret, energi og stofskiftet, led- og muskler (smerte), vægtproblemer, blodpropper, tarmlidelser, hudlidelser, mangel på vigtige næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fedtstoffer, proteiner) og for immunforsvaret og inflammationsniveauet (du kan læse mere specifikt om antiinflammatorisk kost her).

    Dertil kommer hele den sociale side og det psykiske aspekt (følelsen af utilpashed, bekymringen for hvor det nærmeste toilet er, utrygheden ved om man kommer til at bøvse eller prutte i selskab med andre, mavekneb, træthed), som også kan komme til at fylde meget for mange mennesker – selvom det jo ikke er noget, vi taler så meget med andre om…

    Så der er mange gode grunde til at fordybe sig i, hvordan det står til med bakteriefloraen i tarmen, om tarmslimhinden er intakt, om peristaltikken fungerer, om der er passende med mavesyre, galde og fordøjelsesenzymer til processerne, og om der mon for en periode er behov for ekstra tilførsel af vitaminer, mineraler eller essentielle fedtsyrer. Og det fine er, at vi faktisk kan opnå rigtig gode resultater, hvis vi sætter målrettet ind på at genoprette en god fordøjelse og så begynde at putte god næringsrig kost ned i den! 

    Genskabelsen af en god fordøjelse: De 5 R og Funktionel Medicin

    Funktionel Medicin er en betegnelse for en helhedsorienteret tilgang til sundhed, hvor mange forskellige faktorer inddrages. Processen kræver altid individuel vurdering og vejledning, men ”køreplanen” skitseres ud fra systemet ”De 5 R”, som betegner de nødvendige processer for at genoprette et fejlbelastet fordøjelsessystem:

    R1-Remove (Fjern) handler om at fjerne det, som skader tarmsystemet og skaber overaktivitet i immunsystemet. Det handler om at give fordøjelsens mange celler og mikroorganismer ro ved at fjerne det, vi ikke tåler ret godt fra kosten. Der kan være specifikke fødevarer, som den enkelte reagerer på (fx tomat, kaffe, nødder), men derudover handler det ofte om fødevarer indeholdende gluten, mælkeprodukter og sukker.

    Udover udelukkelse af visse fødevarer gælder det også om at fjerne eventuelle skadelige bakterier, svampe, vira eller parasitter fra fordøjelsessystemet. Det gør man ofte ved brug af urter eller kosttilskud, hvor fx olivenbladsekstrakt kan være et effektivt våben.

    R2-Replace (Erstat) handler om at erstatte det, vi har fjernet, med føde som er bedre for fordøjelsen. Det kan handle om at tilføre urter eller tilskud som fx Bittersterndråber for at stimulere produktionen af fordøjelsesenzymer, galde og mavesyre, eller at tilføre mere væske, flere fibre eller andet til dagskosten.

    R3-Re-inoculate (Genbesæt/ Genskab) handler om igen at få opbygget en sund og varieret tarmflora. Det er vigtigt både at tilføre forskellige gode bakteriestammer (probiotika) og at tilføre fibre, som er en slags føde for bakterierne (prebiotika). Probiotika kan både tilføres gennem kosten, fx med fermenterede grøntsager som surkål, og gennem tilskud som fx Vita Biosa, der bl.a. producerer vigtige forrdøjelesenzymer og danner forskellige B-vitaminer.

    R4-Repair (Reparer) handler om tarmens slimhinde. Uheldig og ensidig kost, stresset livsstil, ubalance i tarmens bakterieflora og flere andre forhold kan virke ødelæggende på tarmens slimhinde og medføre ”utæt tarm” (også kaldet leaky gut). Der skal være ”huller” i slimhinden, men det er super vigtigt for vores sundhed (både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt), at der kun kan vandre ”godkendte” stoffer mellem tarmen og blodbanen. Bliver ”hullerne” for store, kan skadelige stoffer trænge ud i blodet og blive transporteret rund i krop og hjerne. Derudover kan tarmens ”vogtere”, celler fra immunforsvaret som kontrollerer proceseserne, blive overaktiverede og dermed skabe intolerance-reaktioner som fx ses ved overfølsomhed over for gluten.

    Forskellige vitaminer og mineraler har betydning for at hele slimhinden, ligesom essentielle fedtsyrer som fx omega 3 (fra fede fisk) og aktioxidanter er vigtige i processen.

    R5-Rebalance (Re-balancer) handler om at forebygge, at der kommer ubalance igen. Det er altså mere på makro-niveau, hvor det er gavnligt at arbejde med at fastholde en bedre kost, sikre plads til motion, frisk luft, gode oplevelser og alt det andet, som er med til at sikre en sund livsstil og god indre balance.


    Det du selv kan gøre:

    Til en start kan du prøve at lægge bedre mærke til din fordøjelse. Døjer du med træthed, ledsmerter, allergi eller andre symptomer eller livsstilssygdomme, kan din fordøjelse være en vigtig medvirkende årsag. Skriv ned, hvad du spiser og drikker, og skriv ned, hvordan du har det før, under og efter måltiderne… Reflux? Oppustethed? Mavekneb? Tarmlyde? Lugtende prutter? Hvor ofte har du afføring, er den nem eller svær at komme af med, og hvordan er konsistensen? Hvis det hele ikke ”går af sig selv”, er det tegn på ubalancer, og du får sandsynligvis ikke den optimale næring ud af din mad.

    Prøv at undgå fødevarer, som umiddelbart gør dig oppustet eller på andre måder giver ubehag. Sørg for godt med grøntsager (farver på tallerkenen) ved hvert måltid, drik mere vand og mindre kaffe og energidrik, spis fede fisk eller fiskeolietilskud – og undgå gerne hvede (lyst brød, pasta, kager mm) i en periode (gerne 8 uger til en start). Spis regelmæssige måltider, spis i fred og ro, tyg din mad og nyd den. Læg mærke til, hvordan kroppen og fordøjelsen reagerer på ændringerne og justér i forhold til det.

    Døjer du med tendens til forstoppelse, kan du få mere specifik inspiration i videoen her .

    Behandling/ kostterapi?

    Hvis det ikke er nok med dine egne tiltag, giver det god mening at søge professionel hjælp. Kostvejledning, evt. kombineret med akupunktur og fysiske øvelser, kan hjælpe dig til at finde den mest effektive vej for lige netop dig til at få genoprettet balancen. Ud fra dine symptomer finder vi frem til, hvad der skaber dine problemer, hvilken kost og hvilke tilskud, der kan hjælpe, om der skal andre ting til, og hvordan du bedst holder fast i en sundere kost og livsstil fremover. Det kan være svært at stå alene, når gamle vaner skal ændres, og det kan være rigtig godt med hjælp til at gennemskue, hvor man skal starte, og hvad der er vigtigst at prioritere for lige netop dig!